Hoe was smaakte de smeuïge herfstrisotto van vorige week? Deze week een Oud-hollandse klassieker: hete bliksem! Het klinkt gewaagd, maar zoals waarschijnlijk in iedere Nederlandse huiskamer bekend is het dé benaming voor de klassieke stamppot met appels. Een heerlijk herfstachtig gerecht, wat het ook heel goed doet bij kinderen (dankzij de toevoeging van de zoete appels). Traditioneel wordt hete bliksem gemaakt volgens een bepaalde verhouding:
- 2 delen aardappel
- 1 deel zure appels
- 1 deel zoete appels (of peren)
- 1 deel uien
Maar! Met dank aan de komst van de vele nieuwe appelsoorten, kun je prima één type appels gebruiken. Wanneer je een mix wilt gebruiken van zoete en zure appels, ga dan bijvoorbeeld voor Goudrenetten (zuur) en Jazz of Royal Gala (zoet). Wil je het jezelf wat makkelijker maken? Kies dan één appelsoort, zoals de friszoete Elstar appels in dit hete bliksem-recept. Serveer de jouw hete bliksem bijvoorbeeld met rookworst, draadjesvlees of pulled pork. Smakelijk! En vergeet die alleenstaande buur niet ;)
INGREDIENTEN
Voor 4 personen
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 1 kilo elstar appels
- 50 g boter
- 2 uien
- 1 el grove mosterd
- 250 g spekreepjes
BEREIDINGSWIJZE
Totale tijd: 30 MINUTEN
Stap 1:
Schil de aardappelen en snijd in grote blokjes. Breng een grote pan met ruim water en een flinke zout aan de kook. Kook de aardappelblokjes in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar. Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan om gaar te stomen.
Stap 2:
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels daarna in blokjes. Snijd de uien in halve ringen. Verhit de boter in een grote koekenpan en bak hierin op medium vuur de appel en ui ongeveer 10 tot 12 minuten zacht en goudbruin.
Stap 3:
Bak de spekreepjes in hun eigen vet in een andere koekenpan, gaar en krokant.
Stap 4:
Doe de gestoofde appel en ui bij de uitgestoomde aardappelen en stamp tot een puree, zo grof als fijn als je wil. Doe de mosterd erbij en kruid met peper. Schep er tot slot de krokante spekblokjes doorheen en serveer direct.
Bron: https://www.24kitchen.nl/recepten/hete-bliksem